Салати з найдорожчих радянських ресторанів=
У радянських ресторанах, громадян СРСР годували дуже гідно, а вже в ресторанах вищої категорії, просто першокласно. Салати і всілякі закуски підвали на красивою посуді, з самої оригінальної викладкою і вигадливими прикрасами, так і продукти, з яких готували, були найпершого якості.
В найкращих московських ресторанах, таких як Прага, Пекін, Метрополь, Радянський або Москва, завжди можна було замовити смачні салати з найбільш дефіцитних продуктів.
Деякі радянські кулінарні шедеври ще вдалося спробувати щасливчикам з покоління Х, а от іншим Y, Z і Альфі, доведеться повірити на слово, і якщо випаде можливість, самим постаратися створити ці кулінарні шедеври.
Хоча при сьогоднішньому достатку, здивувати кого-небудь навряд чи вийде, так і продукти пристойно змінилися і за смаком і за якістю, але все ж спробувати можна.
Почнемо з самого кращого, з осетрової ікри севрюги, салат називався дуже невибагливо – «Рибний»
Сам салат викладали у вигляді гірки-пірамідки на листя латуку, по краях салат прикрашали скибочками помідорів і огірків, змішуючи їх з маслинами, а на верхівку піраміди викладали добру порцію паюсної або зернистої осетрової ікри і кілька скибочок лимона.
Для приготування вам знадобиться:
Риба осетрових або лососевих порід – 200 г, картопля варений – 200 г, огірок свіжий – 120 г, огірок солоний – 80 г, стиглий помідор – 80 г, салат латук – 80 г, ікра осетрова – 25 г, маслини – 20 г, майонез провансаль – 80 г, оцет 6% – 20 мл, лимон часточки – 10 р.
Рибу нарізати невеликим кубиком, овочі невеликою соломкою, половину помідора і свіжого огірка нарізати красивими скибочками, половину листя салату викласти на тарілку, як основу для салату, решта листя салату нарізати соломкою.
Майонез змішати з оцтом, оцет можна замінити на лимонний сік, змішати овочі і рибу разом і заправити майонезом, все викласти на листя салату, прикрасити скибочками огірка і помідора, викласти маслини поруч з салатом, або ж половинками маслин можна красиво прикрасити поверхню салату. На верхівку салату викласти ікру і часточки лимона.
Ще один салат, лідер продажів, в ресторанах часів СРСР – «Крабовий салат зі свіжим огірком»
Свіжим крабом в ресторанах безумовно не годували, готували салат з консервованого, який потрапляв на ресторанну кухню в бляшаних консервних банках, з дуже оригінальною назвою CHATKA.
Назва ця з’явилася на банках з причини неправильного розрахунку величини етикетки, вона виявилася набагато більше самої банки, і тому частина назви місця виробництва консервів KAMCHATKA, довелося заклеїти.
Салат з крабового м’яса виходить виключно смачним, для мене це улюблене святкове страви з дитинства, правда сьогодні це дуже дороге задоволення.
Для крабового салату вам знадобиться:
М’ясо краба – 200 г, картопля відварна – 200 г, морква варена – 100 г, горошок зелений – 100 г, огірок свіжий – 100 г, помідор свіжий – 60 г, салат латук – 100 р, оцет 6% – 10 мл, масло рослинне – 40 мл, майонез провансаль 100 г, сіль і чорний перець за смаком.
Салат латук нарізати соломкою, частина листя відкласти для викладки на дно тарілки, м’ясо краба розібрати на волокна і змішати з майонезом.
Овочі нарізати невеликими кубиками, оцет змішати з рослинним маслом, сіллю і перцем, влити заправку в овочі і все перемішати.
На тарілку викласти листя латуку, в центр тарілки викласти нарізаний зелений салат,на салат викласти краба в майонезі, навколо краба по колу викласти заправлені овочі, все прикрасити зеленню і скибочками помідора і огірка.
Іноді помідори нарізали на сегменти і викладали їх поверх овочевого салату. Дуже часто крабовий салат подавали прикрашеним чорною або червоною ікрою.
Салат “Столичний” з мовою і яблуком
Спочатку рецепт столичного салату був придуманий в 1939 році, шеф-кухарем готелю «Москва», як заміна класичного салату «Олів’є», адже ні ракових шийок ні каперсів було не знайти вдень з вогнем.
Надалі і відварний язик замінили на недороге куряче м’ясо.
Всі страви були дивовижно смачними, і я з тих самих пір, якщо вже готую салат «Столичний», то виключно з консервованими яблуками.
Для приготування салату «Столичний» вам знадобиться:
Язик яловичий відварний – 600 г картопля варена – 600 г, морква варена – 200 г, яйце куряче зварене круто – 5 шт, цибуля ріпчаста – 60 г, яблуко свіже або консервоване щільне – 100 г, огірки солоні – 300 г, горошок консервований – 250 г, майонез провансаль – 200 р, сіль і мелений чорний перець за смаком.
Всі інгредієнти нарізати невеликими кубиками, ріпчасту цибулю нарізати максимально дрібно і трохи перетерти з сіллю, якщо цибуля дуже гострий, потрібно обдати його окропом. Змішати всі інгредієнти, додати зелений горошок, майонез, все перемішати, посолити і поперчити за смаком.
Дати салату настоятися годинку і подавати на стіл, прикрасивши салат скибочками лимона, солоного огірка і маслинами.