Город

Кабачки: чим корисні і як готувати

Взагалі, дієтологи кабачок дуже схвалюють – в ньому багато вітамінів і мікроелементів – вітаміни групи В, С, фолієва кислота, магній, мідь, цинк, а в насінні – ненасичені жирні кислоти. А ще тут є біоактивні сполуки – антиоксиданти лютеїн, бета-каротин, зеаксантин. Плюс овоч вкрай рідко викликає алергію, тому пюре з нього педіатри рекомендують для першого прикорму.

Як готувати? Сирі кабачки в салати додають нечасто, а даремно! У сирому вигляді вони особливо корисні. Звичайно, для цього підійдуть в основному молоді плоди з ніжною шкірочкою – у них приємний горіховий смак. Для салатів кабачки можна нарізати тонкими скибочками, в такому ж вигляді їх ще доречно ненадовго замаринувати в соєвому соусі – вийде відмінна закуска (але будьте обережні з кількістю солі). В гарячих стравах кабачки можна комбінувати з будь-якими овочами, крупами, бобовими, м’ясом, рибою, морепродуктами, робити супи-пюре, ікру. Навіть якщо овоч буде сильно термічно оброблений, від нього залишиться головне – клітковина.

І, до речі, чи є різниця між кабачком і цукіні? Це близькі родичі, вони належать до одного виду – гарбуз звичайний (так-так, це все просто її кущова різновид). Кабачки трохи крупніше, бувають світло-зеленими, білими і яскраво-жовтими. Цукіні – поменше і шкірка у них темно-зелена. Вони багато в чому схожі за складом, але відмінності все ж є. У першому трохи більше вуглеводів, у другому – рослинного білка. Вітамінів а, групи B, K і PP обох овочах майже порівну. Зате по запасах вітаміну C цукіні перевершує кабачок вдвічі. Але важливо пам’ятати, що при впливі температури аскорбінова кислота руйнується.

Розкажіть, вирощуєте ви кабачки і що любите з них готувати?