Город

Догляд за смородиною восени, підготовка до зими

Смородина вважається однієї із самих невибагливих садових культур, тому зростає практично на кожному садовій ділянці країни. Смачні і корисні ягоди, висока морозостійкість, легкість у вирощуванні – всі ці якості зробили її однією з найпопулярніших плодово-ягідних культур Росії. Якщо приділити їй трохи уваги восени, можна зібрати високий урожай ягід з сортовими характеристиками в наступному році.

Догляд за смородиною восени

Осінь – час збирання саду і підготовки його до зими. І хоча смородина вважається дуже зимостійкий культурою, невеликий догляд за нею саме в цей період стане запорукою її гарної врожайності в наступному сезоні. Операції по догляду стандартні для всіх плодово-ягідних чагарників і включають в себе обрізку, підгодівлю, обробку від шкідників і хвороб, влагозярядковый полив.

Обрізка

Осіння обрізка смородини має на увазі під собою чистку куща від усього зайвого і формування його крони для підвищення врожайності та продовження плодоношення. Деякі садівники залишають обрізку на весну, але більшості такий варіант не підходить: набагато практичніше восени почистити кущ від пошкоджених і хворих гілок, при цьому шкідники і збудники хвороб не перезимують на ньому, а будуть знищені після збору та спалювання сміття.

Іншою перевагою осінньої обрізки смородини вважається зручний час її проведення: навесні потрібно встигнути почистити смородину до моменту розпускання бруньок і початку активного сокоруху.

Для того щоб почистити кущ смородини, восени потрібно вирізати всі слабкі, зламані, пошкоджені механічно або шкідниками і хворобами пагони, а також гілки, що стеляться по землі і ростуть усередину крони, тим самим її загущая. Терміни проведення обрізки залежать від різновиду культури: чорну смородину обрізають відразу після зняття плодів, а червону і білу –набагато пізніше, в період спокою.

Доглянуті смородинові кущі відрізняються високою врожайністю, здоровим станом, декоративно виглядають на ділянці, а також дозволяють швидко зняти плоди.

Підгодівля

Осіннє підживлення кущів вважається одним з найважливіших заходів по догляду за смородиною, вік якої перевищує 3 роки. Правильне і своєчасне внесення добрив не тільки допоможе рослині підготуватися до зими, але і забезпечує його хорошу врожайність в наступному році. У сухому вигляді добрива загортають у землю при перекопуванні. Зазвичай використовують суміш фосфорно-калійних мінеральних добрив і органіки: під один кущ вносять відро перегною, 100. . . 150 г суперфосфату і 30. . . 40 г сірчанокислого калію.

Обробка від хвороб і шкідників

В якості осінньої обробки смородини від шкідників і хвороб садівники проводять два заходи: обприскування самого куща спеціальними препаратами і перекопування приствольного кола.

Обидві виду обробки потрібно проводити тільки після збору рослинного сміття з чагарнику і ґрунту біля нього –листя, пагонів, видалених при обрізанні. Спеціалізованими препаратами обробляють рослину, в основному, при виявленні слідів діяльності шкідників і збудників хвороб. В якості профілактики досить розпорошити по смородині розчин бордоської рідини або мідного купоросу.

Хорошою профілактикою захворювань і можливих шкідників стане обробка дезинфікуючим розчином грунту в пристовбурних кіл. Тут можна використовувати розчин мідного купоросу, марганцівки, мила господарського і ін.

Перекопування пристовбурового кола дозволяє боротися з шкідниками, які зимують у верхньому шарі ґрунту, а з приходом весни починають свою злісну діяльність на смородині: почковым кліщем, стеклянницей, пилильщиком. Для цього з допомогою садової лопати неглибоко (до 15 см)скопують землю навколо куща. Робити це потрібно обережно, не пошкоджуючи кореневої системи рослин.

Полив

Передзимовий полив смородини обов’язковий навіть за дощової осені. Оскільки ця культура не терпить посушливих умов, необхідно дати її коріння запастися вологою перед тривалим періодом зимівлі. Так як нарощування кореневої системи смородини проходить в кінці вересня, саме в цей час полив буде найбільш корисним.

Проводять рясний полив кожного куща смородини, витрачаючи на один екземпляр від 3 до 5 відер води (в залежності від віку рослини) так, щоб грунт був зволожений на 50 см в глибину. Відразу після поливу околоствольный коло радіусом близько 60 см мульчують тирсою або торфом. Шар мульчі повинен бути 5-10 див.

Коли готувати до зими по регіонах

Терміни і технологія підготовки смородини до зимівлі визначаються погодними умовами в регіоні, де розташована дільниця. Оскільки у всіх великих районах країни клімат розрізняється, можна розглянути деякі з них окремо.

У Підмосков’ї

Оскільки температура в Підмосков’ї взимку зазвичай не опускається нижче -150С, то кущі смородини морозостійких сортів не потребують якомусь додатковому сховищі. Їх пагони здатні витримувати зниження температури до-300С. Але при вирощуванні смородини інших, іноземних нерайонированных різновидів, рекомендується їх пригнути або навіть утеплити. Зайнятися цими операціями потрібно до стійких заморозків.

На Уралі

Суворі уральські зими змушують садівників більш ретельно готувати смородину до зими, ніж у попередньому випадку. Якщо обіцяють малосніжну зиму, доведеться не просто пришпилити пагони кущів до землі, але і обдумати прийоми снігозатримання і утеплення. При цьому рекомендується мульчувати пристовбурне коло смородини, щоб уберегти кореневу систему від вимерзання. Всю підготовку потрібно провести після листопаду до настання стійких морозів.

У Сибіру

Якщо зима сніжна, то досить обійтися мульчуванням ґрунту в навколоствольному колі і пригибанием гілок до землі. У разі, якщо снігу обіцяють мало, а ділянка продувається вітрами, потрібно ретельно підготувати кущ до зимівлі: мульчувати, пригнути, додатково утеплити.

У Ленінградській області

М’які і сніжні зими, характерні для даного регіону, дозволяють не пригинати і не вкривати кущі смородини. З-за підвищеної вологості повітря в Ленінградській області особливу увагу приділяють якості обрізування та обробки від шкідників і хвороб. Ці види робіт проводять в кінці серпня – середині вересня.

Особливості підготовки до зими

Залежно від різновиду можуть трохи відрізнятися.

Чорна смородина

Обрізка чорної смородини включає в себе: санітарну (стандартну для всіх різновидів культури) і основну. Старими пагонами, які потрібно вирізати при омолоджуванні чагарнику, вважаються гілки старше 5 років. Їх можна відрізнити від більш молодих темною фарбуванні деревини і товщині. Для стимулювання розгалуження проводять укорочення пагонів на 1/3 їх довжини. Після нормування кількості пагонів їх повинно залишитися не більше 6. . . 8 штук.

Чорна смородина добре відгукується на передзимовий полив.

Червона смородина

Основна формування червоної смородини відрізняється від обрізки чорної. В даному випадку старими гілками називають пагони, які досягли віку 7. . . 9 років. Сильне укорочення пагонів, що залишилися після санітарної чистки, знижує врожайність кущів порічок –ця різновид формує більшу кількість плодів саме на їх верхівках. Оптимальним числом залишилися після чищення пагонів вважається 10. . . 12.

Біла смородина

Особливості підготовки до зими білої смородини аналогічні вищенаведеним для червоних сортів культури.

Корисні поради

Нижче наведено кілька корисних порад для новачків-садівників, які допоможуть якісно провести всі осінні заходи по догляду за смородиною і при необхідності вкрити.

  1. Для обрізки потрібно використовувати тільки добре заточений гострий інструмент. При вирізці товстих пагонів місця зрізів замазують садовим варом.
  2. Підживлення смородини проводять тільки добривами, в яких містяться у великих частках калій і фосфор. Внесення азоту в осінній період спровокує активний ріст пагонів. В результаті рослина не встигне підготуватися до зими, так як витратить сили на нарощування зеленої маси, і втратить морозостійкість. Азотовмісні підживлення перестають вносити вже до початку вересня.
  3. Підживлення свіжим гноєм і курячим послідом проводять вже після настання морозів. За зиму весь надлишок азоту випарується, а навесні добриво стане легкозасвоюваним для смородини. Ефективність такої підгодівлі спостерігається на ділянках, де навесні не застоюються талі води.
  4. Пригнути пагони смородини до землі потрібно гранично обережно. Займати цим можна тільки до настання заморозків, коли гілки ще володіють гнучкістю. Закріпити їх можна цеглою або черепицею. Ні в якому разі не можна використовувати металевий вантаж – він володіє хорошою теплопровідністю, тому передасть холод гілок, і вони подмерзнут.
  5. Ще одним способом підготовки до зимівлі вважається закидання пагонів землею. Незважаючи на те, що цей метод використовується рідко, він вважається дуже ефективний при температурах до -350С.
  6. Якщо є необхідність додаткового захисту смородини від морозів, потрібно використовувати щільний матеріал, що пропускає повітря. Тому плівка тут не підійде. У порожнечі між матеріалом і гілками закладають утеплювач (наприклад, мінеральну вату). У такій «шубі» пагони витримують температури до -500С.
  7. Якщо є можливість пробратися на дачну ділянку у зимовий час, то потрібно стежити за рівнем снігу над кущем: згрібати з ділянки і розкидати при його малій кількості. Дуже товстий шар снігу може зламати гілки смородини.
  8. Особливу небезпеку для смородини представляє шар наста, який утворюється при змінних відлизі з заморозками. Для того щоб завжди був доступ повітря до куща, восени можна увіткнути перехрещені кілки. Можна снігову кірку присипати будь-яким субстратом темних відтінків (наприклад, золою), який притягне сонячні промені. Під їх дією кірка тане.
  9. Навесні, як тільки зійде сніг, спочатку звільняють кущ від укриття і старої мульчі. Через кілька днів гілки розгинають. Якщо відкрити занадто рано, березневому сонці завдасть опік деревині, а якщо занадто пізно, то корені і пагони подопреют.

Якщо врахувати деякі нюанси при осінньому догляді і підготовці смородини до зими, то втрати будуть мінімальними, а кущ порадує хорошим урожаєм в наступному сезоні.

Як можна помітити, догляд за смородиною в осінній період та підготовка до зими зовсім нескладні, займають небагато часу, а в багатьох регіонах країни взагалі зводяться до мінімуму. Тим, у кого дачні ділянки знаходяться в зонах з несприятливими кліматичними умовами, доведеться попрацювати трохи більше.